Petteri Muukkonen (email)

En ny illustrerad bok om nordiska kärlväxter

Muukkonen P. (2018). En ny illustrerad bok om nordiska kärlväxter. Metsätieteen aikakauskirja vuosikerta 2018 artikkeli 10083. https://doi.org/10.14214/ma.10083

Tekijä
  • Muukkonen, Helsingin yliopisto, Geotieteiden ja maantieteen osasto, Helsinki Sähköposti petteri.muukkonen@helsinki.fi (sähköposti)

Vastaanotettu 22.11.2018 Hyväksytty 24.11.2018 Julkaistu 28.11.2018

Katselukerrat 9658

Saatavilla https://doi.org/10.14214/ma.10083 | Lataa PDF

Creative Commons License full-model-article10083
Bo Mossberg & Lennart Stenberg (2018). Nordens flora. Bonnier Fakta, Sverige. 975 s. ISBN 9789174245264.  

De bekanta författarna till äldre och många växtböcker i Sverige och i Norden är nu aktuella med en ny växtbok som presenterar alla nu kända kärlväxter i Norden. Det geografiska området i deras nya bok täcker hela Norden, dvs. Sverige, Danmark, Norge, Finland, Färöarna, Island och även Spetsbergen. Svenskarna Bo Mossberg och Lennart Stenberg har arbetat tillsammans en lång tid med växtböcker. Vanligtvis har Mossberg ritat illustrationerna och Stenberg har ansvarat för beskrivningarna av olika växtarter. Nu uppdaterar de information i sina föregående böcker. Skribenterna har ritat nya illustrationer och även nya och uppdaterade utbredningskartor för över 3300 kärlväxtarter. Därför har den här växtboken totalt 975 sidor.

Den här gången fokuserar de bara på kärlväxter som spelar en nyckelroll när man talar om skogsväxter eller ängsväxter och deras mångfald. Långgrunda mossor och lavar i bottenskittet i marken eller uppe i trädstam är naturligtvis utelämnade från boken. Traditionellt brukar man behandla kärlväxter i sin egen bok.

Nuförtiden förändras nordiska skogar och ängar på grund av klimatförändringen och andra mänskliga aktiviteter. Därför förändras också växtarters frekvenser och utbredningsfigurer. Nya växtarter kom mer till boreala skogar. Å andra sidan blir några gamla specialistarter utrotnings­hotade. Dessutom har DNA-analyser och nya taxonomiska granskningar utvecklats så mycket att botanister har fått nya bevis på släktskapet mellan olika växtarter. Därför är det viktigt att då och då uppdatera stora växtböcker. Man bör med andra ord rita nya utbredningskartor och kanske tillägga nya växtarter i en växtbok. Botanisterna Stenberg och Mossberg har lyckats bra med detta.

Skribenterna ger viktiga och uppdaterade fakta om växterna såsom deras typiska storlek och typiska växtplatser ute i naturen. De redogör också för växternas vanliga variation och viktiga kännetecken. I en bra växtbok bör man alltid också ha information om typiska blomningstider och utbredningsfrekvenser, något man inte försummat i den här boken. Det är alltid viktigt att ha bra och användbara bestämningsnycklar i en växtbok. Jag ser att skribenterna har lyckats väldigt bra med detta. Användning av boken är logisk.

Boken Nordens flora kan användas av studenter och forskare som undersöker växter i fältskiktet samt även av en nybörjare eller en erfaren naturobservatör. Biologilärare och deras studenter kan också använda boken i biologiutbildning i skolan eller i en universitetsnivå. Det är bra att den här boken sammanfattar hela Norden och deras kärlväxter tillsammans. Det betonar en ide att vi har så många gemensamma kärlväxtarter i Norden och vi lever i ganska likadan natur och omgivning i Norden. Näst väntas vi på finska översättning av boken.


Rekisteröidy
Click this link to register to Metsätieteen aikakauskirja.
Kirjaudu sisään
Jos olet rekisteröitynyt käyttäjä, kirjaudu sisään tallentaaksesi valitsemasi artikkelit myöhempää käyttöä varten.
Ilmoitukset päivityksistä
Kirjautumalla saat tiedotteet uudesta julkaisusta
Valitsemasi artikkelit
Lähetä sähköpostiin
Muukkonen P., (2018) Metsätieteen aikakauskirja vol. 2018 no. 0 artikkeli 10083 (poista) | Muokkaa kommenttia
Hakutulokset