1

Kuva 1. Esimerkki säästöpuiden tulkinnasta latvuston korkeusmallista. Kuvassa on kuusi maastossa tulkittua puuta, joista yksi on virheellisesti tulkittu kahdeksi puuksi. Lisäksi yksi pienikokoinen puu on jäänyt löytymättä. Muokattu julkaisusta Hardenbol ym. (2023), CC BY 4.0.

2

Kuva 2. Esimerkki erilaisia puustorakenteita kuvaavista Lorentzin käyristä. Normaali muoto indikoi tasarakenteista talousmetsää, kaksijaksoinen luonnontilaisuutta ja laskeva eri-ikäisrakenteisuutta.

3

Kuva 3. Laserkeilauspohjaisesta korkeusmallista laskettu rinnevarjoste. Kuvassa erottuvat mm. jyrkänteet ja ojat. Lähde: Maanmittauslaitos 02/2023.

4

Kuva 4. Peruskartan päällä esitetyt kosteusindeksi- ja virtausverkkokartat. Sininen väri kuvaa kostean maakerroksen syvyyttä. Siniset ja violetit suonet ovat potentiaalisia virtausuomia. Lähde: Suomen metsäkeskus.

5

Kuva 5. Latvuston korkeusmallista erottuu selvästi hakkuussa järven rantaan jätetty noin 15 m leveä suojavyöhyke. Lähde: Suomen metsäkeskus.

Taulukko 1. Poimintoja kaukokartoituksen kannalta relevanteista EBV-luokista, -piirteistä ja niihin liittyvistä kaukokartoituksella havaittavista tunnuksista (Skidmore ym. 2021).
EBV-luokka Lajit ja populaatiot Lajien ominaispiirteet Eliöyhteisöjen rakenne Ekosysteemien toiminta ja prosessit Ekosysteemien rakenne
EBV-piirre Runsaus Fenologia Runsaus Fenologia Ekosysteemien jakauma
Jakauma Morfologia Taksonominen diversiteetti Perustuotanto Ekosysteemien peittävyys
Fysiologia Ominaispiirteiden diversiteetti Häiriöt Ekosysteemien vertikaalinen profiili
Liikkuvuus Vuorovaikutusten diversiteetti
Kaukokartoitettu tunnus Lajirikkauden indeksit Kasvukauden alku ja loppu Eliöyhteisöjen määrä Hiilen sidonta Rakenteellinen vaihtelu
Lajien läsnäolo alueella Perustuotanto Yhdessä esiintyvien lajien määrä Lehtialaindeksi Kasvillisuuden korkeus
Lehtiala Haihdunta Maanpeite
Klorofyllit Maaperän kosteus Pirstoutuminen
Metsätuhojen pinta-ala Lahopuu
Biomassa
6

Kuva 6. Hakkuukoneenkuljettaja voi käyttää riistatiheiköiden suunnittelussa ja sijoittamisessa konevalmistajan tarjoamia karttatasoja. Kuvassa John Deere TimberMatic Kartat -karttatasojen tarjoama Näkyvyyskartta. Esimerkkikuvassa Puukkosuon sekä länsi- että itäosassa näyttäisi olevan potentiaalisia (eli huono näkyvyys kuljettajalle) paikkoja riistatiheiköille. Lähde: John Deere Forestry Oy.

7

Kuva 7. Kuvaus hakkuulaitteen geometrian laskennasta Komatsu-hakkuukoneella (Melkas ja Riekki 2017).

8

Kuva 8. Reaaliaikainen näkymä hakkuukoneenkuljettajalle Ponsse-harvennusavustin-tuotekonseptissa: a) harmaan eri sävyillä ajourat ja puomin ulottuma ja väliin jäävä musta alue edustaa aluetta, johon puomilla ei ole voinut ylettää, b) ajouravälin osoitin (23,5 m), c) kaadetut puut (eli kannon paikat) harmaina pisteinä, d) pystyssä olevat/pystyyn jääneet puut vihreinä pisteinä ja e) tihentymät punaisella. Lähde: Ponsse Oyj.

Taulukko 2. Tiekartta metsäkonetiedon ja metsäkoneissa olevien sensoreiden tuottaman tiedon hyödyntämisestä metsäluonnon monimuotoisuuden mittaamisessa ja dokumentoinnista Suomessa vuoteen 2030.
Toimenpide Vuosi Vastuutoimijat
2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030
1. Indikaattoreiden määrittely * Metsäteollisuus, metsänomistajat, viranomaiset, konevalmistajat
2. Tavoitearvojen asettaminen * Metsäteollisuus, metsänomistajat, viranomaiset, konevalmistajat
3. Puomin nivelten anturointi * * Konevalmistajat, tutkimus
4. Sensoriteknologian kehittäminen * * * * * * * * Konevalmistajat, koneyrittäjät, koneenkuljettajat, tutkimus
5. Standardointi * * * * * * * * Metsäteho, metsäteollisuus, konevalmistajat
6. Tehokkaammat tietokoneet ja reunalaskenta * * * * * * * * Konevalmistajat, tutkimus
7. Visualisointi ja kuljettajan avustaminen * * * * * * * * Konevalmistajat, koneyrittäjät, koneenkuljettajat, tutkimus
8. Tiedon lähettäminen, vastaanottaminen, analysointi ja varastointi * * * * * * * * Metsäteollisuus, koneyrittäjät, konevalmistajat, metsänomistajat, ICT-toimittajat, viranomaiset
9. Tiedon omistajuudesta ja käytöstä sopiminen * * * * Metsäteollisuus, koneyrittäjät, konevalmistajat, metsänomistajat, viranomaiset
10. Investoinnit kalustoon * * * * * * * * Koneyrittäjät
11. Läpinäkyvä raportointi metsäluonnon monimuotoisuudesta * * * * * * * Metsäteollisuus, koneyrittäjät, konevalmistajat, metsänomistajat, ICT-toimittajat, viranomaiset
Taulukko 3. Yhteenveto monimuotoisuusindikaattoreiden tulkinnan arvioiduista tarkkuuksista talousmetsissä eri aineistolähteillä: laserkeilaus 5 pulssia m–2 ja ilmakuvat, laserkeilaus 20 pulssia m–2 ja ilmakuvat, droonit (RGB-, monikanava- ja hyperspektrikamerat, laserkeilaimet) sekä nykyinen metsäkonetieto ja tulevaisuuden metsäkonesensoritieto. Selite: - tunnistaminen ei onnistu; *onnistuu rajallisesti; **onnistuu mutta altista virheille, ***onnistuu luotettavasti.
  Laserkeilaus 5p ja ilmakuvat Laserkeilaus 20p ja ilmakuvat Droonit Metsäkonetieto Metsäkone-
sensoritieto
Säästöpuuryhmät ** ** *** *** ***
Riistatiheiköt - - ** *** ***
Suuret pystyyn kuolleet puut ja kelot * ** *** * ***
Tekopökkelöt (myös latva hakattu) - * ** *** ***
Suuret maalahopuut - * ** * **
Lahopuun puulaji ja lahon aste - - * - *
Haapa ym. vähälukuiset puulajit * * ** - **
Rakenteellinen monimuotoisuus *** *** *** - ***
Puuston ikä * * ** - **
Lehdot ja harvinaiset suotyypit * * ** - -
Topografialtaan poikkeavat elinympäristöt *** *** *** - ***
Purot ja norot ** ** *** - *
Pienvesien luonnontilaisuus - * ** - -
Suojavyöhykkeet *** *** *** *** ***
Lajien elinympäristöt ja lajirikkausindeksit * * * - -